• Naslovna
  • Blog
  • Svadbeni običaji: Zašto mladenci zajedno sijeku tortu, zašto se mlada prenosi preko praga...

Svadbeni običaji: Zašto mladenci zajedno sijeku tortu, zašto se mlada prenosi preko praga...

Svadbeni običaji iz davnina nisu izostavljni ni kod najsavremenijih vjenčanja. Najčešći razlog je taj što su zabavni i mnogi ih praktikuju čak iako ne znaju njihovo porijeklo i značenje.Otkrivamo vam kako su nastali i šta označavaju neki koji se najčešće praktikuju.
 
Vjeridba - darivanje
 
Prije svadbe, dolazi vjeridba! Vjeridba je čin u kome se upoznaju dvije porodice, mladina i mladoženjina. Po starom običaju, mladoženja sa svojom najužom porodicom i kumom odlazi kod mlade u goste na ručak. Nakon upoznavanja, mlada dobija vjerenički prsten, a od mladoženjine majke dobija poklone i nakit. Buduća mlada daruje sve prisutne muškarce košuljama, a ženama poklanja različite materijale za haljine. Nakon ovog darivanja, počinje organizacija svadbe i svih detalja u vezi sa predstojećim vjenčanjem.
 
Svadbe su najčešče u jesen
 
Uobičajeno da se svadbe odigravaju u jesen, a to ima veoma logične razloge. Pošto je život bio podređen seoskim poslovima, jesen je period kada se završe svi poljski radovi, pa se slavlje odlagalo za period kada nema toliko posla. No, toliko toga treba uraditi prije samog čina vjenčanja, da je dobro ako mladenci sve zapamte.
 
Gledanje kroz vjerenički prsten
 
Mlada bi trebala na dan vjenčanja da pogleda mladoženju kroz vjerenički prsten, a to će joj donijeti njegovu vječnu ljubav. Stari uglavnom preporučuju ovaj običaj mladencima, jer će tako nov bračni par imati dug i srećan život.
 
Kupovina mlade
 
Na dan svadbe, mladoženja odlazi po mladu, gdje se ona “otkupljuje” novcem i dukatima. Nekada su te svote novca bile basnoslovne, ali je ovaj običaj ukinut, a danas su od ovog običaja ostale samo šale u vidu simboličnog otkupa mlade.
 
Gađanje jabuke
 
Još jedan zanimljiv običaj vezan je za jabuku koja se postavi na vrh drveta ispred mladine kuće, pa dok se ona ne obori, mladoženja ne može da uđe u mladinu kuću. Nakon toga, svatovi se okite ruzmarinom i svi zajedno idu na vjenčanje u opštinu i crkvu.
 
Vijenac na glavi mladenaca
 
Naziv “vjenčanje” potiče od običaja da se mladencima stavljaju vijenci na glavu tokom ove ceremonije. Vijenac na glavi simbolizuje čedan život mladenaca do vjenčanja i blagoslov crkve za mladence. Potom se budućim supružnicima vezuju ruke bijelom maramicom, što je simbol njihove sloge, povezanosti, vjernosti i ljubavi. Riječi koje se izgovore tokom vjenčanja prepune su simbolike, kao npr: blagoslovi Bože brak ovaj, podaj im život miran, dugovječnost, međusobnu ljubav, djecu dobru, složnost duše i tijela, udostaj ih da vide djecu djece svoje, sačuvaj beskprekornom postelju njihovu, daj im nebesku rosu odozgo i izobilje zemaljsko, ispuni domove njihove pšenicom, vinom i uljem, i svakim dobrom da bi davali i onima koji nemaju.
 
Bacanje bidermajera i bacanje novčića
 
Poslije ceremonije vjenčanja mlada baca bidermajer preko ramena koji hvataju neudate djevojke. Vjeruje se da će ona djevojka koja ga uhvati biti sljedeća koja će se udati. Na vratima crkve, kumovi bacaju novac po svatovima, a to je simbol blagostanja koje čeka mladence u zajedničkom životu. Nakon toga, počinje veselje koje zna da potraje i po nekoliko dana.
 
Dukat u čaši vina
 
Jedan od običaja je da tast i tašta stavljaju dukat u čašu crnog vina, pa kad mladoženja popije vino može da uzme dukat.
 
Sječenje torte
 
Sječenje svadbene torte, koje zajedno obavljaju i mlada i mladoženja je takođe veoma stara tradicija koja simbolizuje zajedništvo mladog para.
 
Prenošenje preko praga
 
I naravno, kada se sve završi i mladenci krenu kući mladoženja će mladu prenijeti preko praga. To je paganski običaj starih Slovena po kome se smatra da duhovi predaka žive u pragu svake kuće, pa da ih mlada ne bi gazila kada prvi put ulazi u kuću, mladoženja je prenosi preko praga poštujući tako svoje pretke.

izvor: www.kolektiv.me