• Naslovna
  • Blog
  • Kuma – najbolja prijateljica i najveća podrška

Kuma – najbolja prijateljica i najveća podrška

Najbolja prijateljica Vam se udaje i pozvala je upravo Vas da joj budete kuma. Kako kažu – kumstvo se ne odbija a svakako treba i da vam je velika čast što je odabrala upravo Vas. Ipak se kuma pažljivo bira. To što ste upravo Vi ta – pokazuje koliko Vas prijateljica cijeni, koliko ste značajna osoba u njenom životu i koliko Vas voli.

Kuma je ne samo najbolja prijateljica, najčešće iz ranog djetinjstva, već i neko ko mladu dobro poznaje i razumije, ko je tu kada god zatreba i šta god da zatreba. Neko na koga mlada može da se osloni i u lijepim ali i u manje lijepim trenucima. Neko ko će je podržati u najluđim idejama ali i ohrabriti kada samopouzdanja ponestane. „Jednom“ riječju - osoba od povjerenja.

Kada prođu prvi trenuci radosti i euforije zbog nove uloge koju ste upravo dobili, morate dobro razmisliti šta sve ta uloga nosi sa sobom. Kumina uloga nije samo puko stajanje uz mladu pred matičarem i onaj čuveni potpis uz poziranje fotografu, već zaista mnogo više od toga. Od kume se očekuje da bude oslonac i podrška od same vjeridbe preko organizacije vjenčanja, na dan vjenčanja ali i kasnije tokom života.

 

 

Možda je najbolje da na samom početku vas dvije simbolično proslavite to buduće kumstvo, da se opustite, uživate u druženju ali i da skupite snage i energije za sve što vas čeka do samog vjenčanja. A trebaće vam i snage i energije. Kuma se mora naoružati i strpljenjem. Sam proces organizacije vjenčanja zna biti jako iscrpljujući, pogotovo ako ne ide sve onako kako ste zamislili. Takve situacije pogotovo mladu dovode do ludila ali i obeshrabrenja. Tada na scenu stupa kuma koja sa svojim saveznikom strpljenjem čini sve što je u njenoj moći da smiri, ohrabri ali i oraspoloži mladu kako bi se „čiste glave“ mogla vratiti obavezama oko organizacije svadbe. Kao što ćete i vidjeti, u nekim trenucima nije lako biti kuma, ali to su ipak samo rijetki trenuci koje svaka dobra kuma zna prepoznati i prevazići.

Napravili smo mali podsjetnik na sve obaveze koje kumu očekuju prije, u toku ali i posle vjenčanja.

Prije vjenčanja

  • Vjenčanica - pomoć pri izboru vjenčanice je neophodna. Kuma je ta koja najbolje poznaje mladin ukus, zna šta voli, šta joj dobro stoji i svakako će joj reći svoje iskreno mišljenje o svakoj vjenčanici koju proba.
  • Dodatna oprema uz vjenčanicu - kada se izabere vjenčanica, sa njom treba upariti i ostale dodatke kao što su veo, ukrsi za kosu, cipele i torbica. Pomoć oko toga svakako dobro dodje i kuma je prva i prava osoba koja je pozvana za to
  • Haljina posle vjenčanice – nepisano pravilo je da se mlada presvlači posle rezanja torte. Nije lako izabrati haljinu u kojoj će mlada da zablista posle savršene vjenčanice. Da li da bude kratka ili duga, bijela ili neke druge boje? Kuma je ta koja će pomoći da se nađu odgovori na sva ova pitanja i izabere baš ona najbolja haljina.
 
  • Bidermajer – kuma kupuje bidermajer i pri njegovom izboru treba da se konsultuje sa mladom kako bi napravila pravi izbor – da se slaže sa vjenčanicom i opremom, ponekad čak i sa cjelokupnom dekoracijom,  ali i da mlada bude zadovoljna izborom
  • Mladenačka torta – izbor torte svakako je jedna od bitnijih stavki u organizaciji vjenčajna. Ne samo da treba da bude ukusna već i da lijepo izgleda. Danas je sve češći trend da izgled mladenačke torte treba uklopiti sa cjelokupnom dekoracijom svadbe pa je to još jedan dodatni zadatak. I oko ovoga je pomoć dobro došla pa i tu na scenu stupa kuma.
 
 
  • Dekoracija – ovo je jedna od najbitnijih stavki u organizaciji. Treba se odlučiti za boju koja će obojiti taj dan, da li koristiti cvijeće ili balone, možda ipak nešto treće? Mnogo je pitanja i još više odgovora ali treba izabrati prave kako bi sve izgledalo savršeno. Zato je kuma tu da pomogne i što je moguće više olakša ovaj prilično stresan dio organizacije
  •  Pozivnice – Sve više mladenaca se odlučuje da goste pozovu uručivanjem/slanjem pozivnica. U moru raznoraznih modela treba izabrati pravi, a treba napisati i tekst pozivnice. To je zadatak koji mladencima dodatno podiže nivo stresa pa će kumino prisustvo ako ništa drugo makar popraviti njihovo raspoložejne.   
  • Muzika, foto, video... – ovo su stavke organizacije koje uglavnom mladenci obavljaju zajedno. Međutim svako kumino mišljenje ili preporuka su dobro došli.
  • Djevojačko veče – jedna od poslednjih stvari koje treba uraditi prije svadbe je organizovati djevojačko veče – poslednje veče koje mlada kao djevojka provodi sa svojim sestrama i prijateljicama. To je uglavnom kumin zadatak. Nekada to bude iznenađenje za mladu, a nekada se organizuje u dogovoru sa samom mladom. Kako god – cilj je da se mlada opusti prije svadbe, da se lijepo provede i da makar na kratko ne razmišlja o organizaciji svadbe, šta je sve obavila a šta tek treba da uradi.
 

Dan prije vjenčanja

  • Još samo jedan dan i svadba! Sve pripreme su obavljene i samo se iščekuje ono zbog čega je sve i počelo – da se izgovori sudbonosno DA! Period koji je za vama bio je pun izbora i odluka, ali i umora i stresa. Zbog toga kuma treba taj dan da posveti svojoj prijateljici i sebi. Najbolje je da ga provedu radeći ono što im najbolje prija opuštajući se pred sjutrašnji dan pun „trke“ i obaveza. Zajednički odlazak na masažu ili u salon ljepote je odlična ideja. Cilj je svakao da budu svježe, vesele i odmorne za sjutrašnji dan

Na dan vjenčanja

  • Došao je i taj dan koji ste sa nestrpljenjem iščekivali. Sa sobom je donio pregršt uzbuđenja ali i treme, one pozitivne. Na kumi je da učini sve kako bi se mlada opustila i razbila tremu.
  • Jutro je uglavnom rezervisano za uljepšavanje. Obično vas čeka zajednički odlazak kod frizera i šminkera. A onda oblačenje. Obući vjenčanicu a da se ne pokvari frizura i razmaže šminka pravi je poduhvat pa je to jedan od prvih kuminih zadataka tog dana.
 
  • Drugi zadatak - ponijeti bidermajer i poklon za mladence
  • Kuma bi trebalo da ponese i sve ono što bi njoj ili mladoj moglo da zatreba u toku dana – ogledalo, ruž za usne, papirne i vlažne maramice, flastere za eventualne žuljeve i udobne baletanke koje će doći kao spas za umorna stopala posle visokih potpetica.
  • Kuma je uz mladu cijelog dana kako bi joj bila pritekla u pomoć kad god to zatreba, evo nekoliko takvih situacija:
    • Da joj pomogne oko vjenčanice, da pazi da je niko ne nagazi, pogotovo ako ima dugačak šlep koji se vuče po zemlji
    • Da joj pomogne da uđe ili izađe iz automobila – ipak se nije lako smjestiti u auto sa svim tim metrima materijala
    • Da čuva bidermajer u toku vjenčanja i dok traje čestitanje mladencima
    • Da pritekne u pomoć za vrijeme rezanja torte
    • Da joj pomogne oko presvlačenja – skidanja vjenčanice i oblačenja haljine
    • I na kraju da svojim dobrim raspoloženjem podigne amosferu na podijumu za igru

Posle vjenčanja

Iako je vjenčanje prošlo, uloga kume ipak nije završena. Ona je ta koja, pored supruga, treba da bude najveća podrška u životu jedne žene. Samim tim, njena uloga se nikada ne završava.

 

 

Nadamo se da smo uspjeli da vam približimo sve ono što jednu kumu čeka od trenutka „Da li želiš da budeš moja kuma?“, preko vjenčanja i dalje kroz život. Možda nekada neće biti lako, ali širok osmijeh i zagrljaj prijateljice pomoćiće da se sve poteškoće prevaziđu. Znajte da je to jedna od najpočastvovanijih uloga koju možete dobiti u životu i zato uživajte u njoj.