Običaji

Bijela vjenčanica
Od davnina, djevojke su na vjenčanju oblačile svoju najljepšu haljinu. Tek kada se kraljica Viktorija vjenčala u bijeloj vjenčanici, "bijela haljina" ulazi u modu. Bijelo je simbol bogatstva, čistoće, radosti i čednosti. Danas djevojke mogu odabrati razne nijanse bijele, od svijetle do boje šampanjca.

Veo
Nekada davno vjerovalo se da veo štiti mladu od zlih duhova. Danas, veo je simbol skromnosti.

Biseri
Na dan vjenčanja mlada ne treba da nosi bisere, jer oni simbolizuju suze. Vjeruje se da ako ih nosi proliće dosta suza u toku braka.

Nešto staro, nešto novo, nešto pozajmljeno i nešto plavo
Kako bi se osigurao srećan i dug brak, mlada bi trebala da obuče nešto staro od nekoga ko je već dugo u braku i nešto novo što će je odvesti u novi život. Nešto pozajmljeno znači "pozajmljena sreća", a plava boja simbolizuje sa čistoću i skromnost.

Kupovina mlade
Kada svatovi dođu za mladu, đeveri idu u njenu sobu da je izvedu. Tamo ih čekaju mladina braća, koja traže otkup za sestru. Oni treba da učine ovaj trenutak što zanimljivijim, uz puno šale i skromnog cjenkanja.

Mlada, okreni se
Kada svatovi izvode mladu iz kuće, njena rodbina je zove da se okrene. Ako uspije da se okrene i vidi nekoga iz familije djeca će ličiti na njih. Đeveri imaju zadatak da spriječe mladu da se okrene.

Različitim putem
Običaj je da kad svatovi krenu po mladu idu jednim, a kad se vraćaju mladoženjinoj kući idu drugim putem, da se mlada ne bi vratila kući.

Ko će biti gazda
U toku vjenčanja, kada se mladenci izjasne da pristaju da sklope brak, običaj je da mlada ili mladoženja nagazi supružnika. Onaj ko to prvi uradi biće gazda u kući.

Da te povučem za nos?
Posle vjenčanja, običaj je da mlada povuče neudate djevojke za nos. Vjeruje se da će se ona koju mlada povuče za nos uskoro udati.

Bidermajer
Običaj je da kuma kupuje mladoj bidermajer. Bidermajer nosi poruku bogatstva, vječne i romantične ljubavi. Posle vjenčanja, mlada treba da okupi neudate djevojke i da preko sebe baci bidermajer. Devojka koja ga uhvati sljedeća će se udati.

Bacanje podvezice
Pošto mlada baci bidermajer, mladoženja skida podvezicu sa mladine noge i baca je neoženjenim momcima. Vjeruje se da će se onaj koji uhvati podvezicu sljedeći oženiti.

Žito, sito i jabuka
Posle vjenčanja, svatovi odlaze mladoženjinoj kući. Tamo ih dočekuje svekrva, koja mladoj daje sito u kome se nalazi žito i jabuka. Mlada baca žito na sve strane, kako bi godina bila rodna i kako bi svojim dolaskom u kuću donijela zdravlja i veselja. Onda uzima jabuku, napunjenu metalnim novčićima, i baca je preko kuće. Na kraju., sito baca na krov kuće, ako se sito zadrži na krovu i mlada će se zadržati u kući.

Nakonjče
Kad mladenci dođu mladoženjinoj kući, pri ulasku u kuću mladoj daju muško dijete (nakonjče) da bi ga tri puta okrenula i unijela u kuću. Vjeruje se da će mlada rađati mušku djecu i tako produžiti lozu.

Prenošenje mlade preko praga
Vjerovalo se da zli duhovi kruže oko praga kuće u koju trebaju ući mladenci, pa se podizanjem mlade sprečava njihov ulazak.

Med i orasi
Kada mladenci dođu u mladoženjinu kuću,, svekrva im daje med i orahe. Mlada hrani mlaoženju, a mladoženja mladu, kako bi im zajednički život bio sladak.

Zdravica za mladence
Posle vjenčanja, kada mladenci dođu na svadbeno veselje, kum treba prvi da čestita i nazdravi mladencima uz prikladan i ne dugačak govor.

Mladina cipela
Za vrijeme svadbe (dok su svatovi kod mladinih), dok mlada sjedi neko od njenih rođaka dolazi i krade joj cipelu. Posle nekog vremena, rođaci prilaze i traže otkup za cipelu. Ako žele cipelu nazad, đeveri ili mladoženja moraju da plate.

Mladenačka torta
Posle ručka, običaj je da mlada i mladoženja zajedno odrežu prvo parče mladenačke torte. Od tog parčeta mlada daje prvi zalogaj mladoženji tako da ga umaže tortom, a zatim mladoženja uradi to isto. Pošto pojedu tortu, treba da se poljube tako da “obrišu” jedno drugo. Svadbena torta je simbol sreće i bogatstva, a razmjena kolača pokazuje vjernost i odanost jednog prema drugom. Torta ujedno znači i sladak početak.