Svadbeni običaji širom svijeta

Stajanje na "ludi kamen" u bilo kojoj kulturi donosi sa sobom mnoštvo tradicionalnih običaja i rituala, uključujući i "nešto staro, nešto novo, nešto pozajmljeno i nešto plavo". Evo nekih običaja iz cijelog svijeta koji prevazilaze bijelu haljinu i veo.


 
Presvlačenje
 


 

U modernoj Kini, mlade ne nose samo jednu vjenčanicu, već tri. Prvo, tu je tradicionalna kipao - vezena uska haljina koja se za svadbe obično šije u crvenoj boji, jer je crvena srećna boja u kineskoj kulturi. Zatim, mlada može da obuče bijelu balsku haljinu, da ne bi izgledala neumjesno na američkom vjenčanju. Konačno, pred kraj prijema mlada može da obuče i treću haljinu - to je uglavnom koktel haljina ili neka druga koju sama bira.
 

Oslikane ruke




 
Prije nego što se indijska mlada uda, njene prijateljice i žene iz porodice joj dekorišu ruke i stopala raskošnim dizajnom nazvanim "menhdi". Ovaj privremeni dizajn traje svega nekoliko nedelja, nevjerovatno je komplikovan i potrebni su sati da se izradi, ne računajući vrijeme koje mlada mora da čeka da bi se pasta od kane osušila i obojila njenu kožu. Ovo okupljanje pretvara se u "menhdi žurku" i čini čitav proces mnogo zabavnijim, a prijateljice i porodica su tu da mladi pomognu ako joj bilo šta zatreba dok se ukrašava.  
 
 
Skakanje preko metle




 
Mnoge kulture, od Kelta do Roma su uključile nekakav skok preko metle u svoje svadbene običaje. Danas, skakanje preko metle se najčešće može naći kod afroameričkih vjenčanja, a ovaj običaj je ukorijenjen u vrijeme ropstva kada brak između porobljenih muškaraca i žena nije bio pravno legalan. U to vrijeme muškarac i žena su proglašavali svoju zajednicu zajedničkim skokom preko metle. 
 
 
Mazel Tov!
 



 
Razbijanje čaše je ritual na jevrejskim vjenčanjima, gdje mladoženja na kraju ceremonije nogom lomi čašu. Neki smatraju da razbijanje čaše simbolizuje uništenje velikog hrama u Jerusalimu, dok drugi kažu da je to podsjetnik da uvijek treba da bude veselje. U svakom slučaju, čaša se danas obično razbija u duhu sreće, a nakon razbijanja gosti izgovaraju "Mazel Tov" što znači srećno.
 
 
Bebe djeveruše




 
Na kraljevskim vjenčanjima u Velikoj Britaniji  mlade uglanom biraju mlade djevojke za djeveruše radije nego svoje vršnjakinje. Tako je dvadesetjednogodišnja Kraljica Elizabeth II na svom vjenčanju 1947. godine imala 8 djeveruša i većinom su bile mlađe od nje. Diana ih je imala 5, najmlađa je imala 5 a najstarija 17 godina. Kraljevska mlada Kate Middleton imala je čak najmlađu djeverušu, ona je pozvala kumicu svog budućeg supruga, staru svega 3 godine da je isprati do oltara. Isto toliko godina imala je i unuka Camilla-e Parker Bowles. 
 
 
Vuku tortu




 
U Peruu, neudate gošće učestvuju u običaju koji je malo slađi od bacanja bidermajera. Evo o čemu se radi - između slojeva svadbene torte nalaze se trake, a na jednoj od njih zavezana je lažna burma. Prije sječenja torte, djevojke hvataju trake i vuku ih, a ona koja izvuče traku sa burmom sledeća će stati na ludi kamen.
 
 
Klanje krava




 
Tradicionalna Zulu vjenčanja obilježena su živim bojama i plesom između mladoženjine i mladine porodice. Kao i mnoge mlade širom svijeta, i Zulu mlada može početi dan u bijeloj vjenčanici, ali posle crkvenog vjenčanja se mora presvući u tradicionalnu plemensku odjeću. U ceremoniji koja slijedi, mladoženjina porodica kolje kravu kako bi poželjeli dobrodošlicu snahi, a mlada onda stavlja novac u kravin stomak što simbolizuje da je sada i ona dio porodice.
 
 
Radosna šetnja




 
Libanska vjenčanja počinju muzikom, plesom i radosnom vikom ispred mladoženjinih vrata. Ovo je "zaffe", tradicionalna pratnja sastavljena od prijatelja, porodice a po nekad i profesionalnih muzičara i plesača. Ova grupa prati mladoženju do mladine kuće, a zatim mladence obasipaju laticama ruža i uzvikuju blagoslove. 
 
 
Otkup za mladu
 



 
Ruski mladoženja mora da radi za svoju mladu. Prije vjenčanja, mladoženja dolazi do mladine kuće i traži svoju voljenu. Njena porodica i prijatelji ga u šali odbijaju, sve dok  im ne plati u poklonima, novcu, nakitu ili jednostavno ponižavajući se. Mladoženja je prinuđen da izvodi smiješni ples, odgovara na zagonetke i radi testove sposobnosti kao što je mijenjanje pelena bebi lutki. Tek kada otkupom impresionira mladinu porodicu i prijatelje može da vidi svoju mladu.
 
 
Otkup za cipele




 
Dok rusi moraju da otkupljuju svoje mlade, pakistanci moraju da plate ako žele da zadrže svoje cipele. Posle vjenčanja, mladenci se vraćaju kući na ceremoniju nazvanu "pokaži lice". Porodica i prijatelji drže zeleni šal na glavama mladenaca i ogledalo kako bi mlada skinula veo koji je nosila na vjenčanju. Dok su mladenci zauzeti gledanjem jedno u drugo, mladine rođake uzimaju mladoženjine cipele i traže novac da bi ih vratile.